HESI A2
HESI A2 Math Practice Test 2023
1. How many liters are in 2,000 milliliters?
- A. 4 liters
- B. 1 liter
- C. 2 liters
- D. 4 liters
Correct answer: C
Rationale: The correct answer is 2 liters. There are 1,000 milliliters in a liter. Therefore, 2,000 milliliters is equal to 2 liters. Choice A is incorrect because it incorrectly doubles the conversion. Choice B is incorrect as it represents the amount in milliliters, not liters. Choice D is a duplicate of choice A, which is incorrect.
2. If the outside temperature is currently 15 degrees on the Celsius scale, what is the approximate temperature on the Fahrenheit scale?
- A. 59°F
- B. 61°F
- C. 63.5°F
- D. 65.2°F
Correct answer: A
Rationale: To convert Celsius to Fahrenheit, you can use the formula: (°C × 9/5) + 32 = °F. Substituting 15°C into the formula gives us (15 × 9/5) + 32 = 59°F. Therefore, the approximate temperature on the Fahrenheit scale for 15 degrees Celsius is 59 degrees Fahrenheit. Choice B, C, and D are incorrect as they do not align with the correct conversion formula and calculation.
3. Multiply: 54 × 45. Express the result in decimal form.
- A. 0.0243
- B. 0.243
- C. 2.43
- D. 24.3
Correct answer: D
Rationale: To multiply 54 by 45, you should multiply the two numbers together: 54 x 45 = 2430. The decimal point is placed after counting the total decimal places in the numbers being multiplied. As there are no decimal places in the numbers 54 and 45, the result is 2430, which is correctly expressed as 24.3 when considering the decimal point placement. Choice A (0.0243) and Choice B (0.243) are incorrect as they represent fractions of 2430. Choice C (2.43) is incorrect as it incorrectly places the decimal point one place before the actual result.
4. How many milliliters are in 3 liters?
- A. 300 milliliters
- B. 3000 milliliters
- C. 1500 milliliters
- D. 300 milliliters
Correct answer: B
Rationale: The correct answer is B: 3000 milliliters. There are 1,000 milliliters in a liter. Therefore, 3 liters = 3 × 1,000 = 3,000 milliliters. Choice A (300 milliliters) is incorrect as it represents the conversion of 0.3 liters, not 3 liters. Choice C (1500 milliliters) is incorrect as it is halfway between the correct answer and a common mistake of confusing liters with milliliters. Choice D (300 milliliters) is incorrect as it is the conversion of 0.3 liters, not 3 liters.
5. At the fair, Serena sold 6 fewer balloons than Tommy, who sold 2 more balloons than Uri. If Uri sold 28 balloons, how many did Serena sell?
- A. 20
- B. 22
- C. 24
- D. 32
Correct answer: C
Rationale: If Uri sold 28 balloons, Tommy sold 28 + 2 = 30 balloons. Since Serena sold 6 fewer balloons than Tommy, she sold 30 - 6 = 24 balloons. Therefore, Serena sold 24 balloons. Choice A, 20 balloons, is incorrect because it doesn't consider the difference in sales between Serena and Tommy. Choice B, 22 balloons, is incorrect as it doesn't account for the correct relation between Tommy and Serena's sales. Choice D, 32 balloons, is incorrect as it doesn't align with the given information about the sales differences.
Similar Questions
Access More Features
HESI A2 Basic
$49/ 30 days
- 3,000 Questions with answers
- 30 days access
HESI A2 Premium
$99/ 90 days
- Actual HESI A2 Questions
- 3,000 questions with answers
- 90 days access