HESI A2
HESI A2 Math Practice Test 2023
1. Convert 7 grams to milligrams.
- A. 700 mg
- B. 7,000 mg
- C. 70 mg
- D. 0.007 mg
Correct answer: B
Rationale: To convert grams to milligrams, you need to multiply by 1,000 since there are 1,000 milligrams in a gram. Therefore, 7 grams x 1,000 = 7,000 mg. Choice A (700 mg) is incorrect as it represents 700 grams, not milligrams. Choice C (70 mg) is incorrect as it implies that 7 grams is equivalent to 70 milligrams, which is inaccurate. Choice D (0.007 mg) is also incorrect since it represents a fraction of a milligram, significantly less than the original 7 grams.
2. If 30% of a given number is 18, what is the full number?
- A. 60
- B. 30
- C. 40
- D. 45
Correct answer: A
Rationale: If 30% of a number is 18, you can find the full number by dividing 18 by 0.30 (the decimal equivalent of 30%). This calculation results in 60. Therefore, the full number is 60. Choice B (30) is the result if 30% of the number itself was calculated, not the full number. Choices C (40) and D (45) are incorrect and do not align with the given information.
3. Square: A garden bed has a side length of 8 meters. What is its perimeter?
- A. 16m
- B. 24m
- C. 32m
- D. 64m
Correct answer: C
Rationale: The perimeter of a square is found by adding up all four sides. Since all sides of a square are equal in length, the perimeter is calculated by multiplying the side length by 4. In this case, the side length of the square garden bed is 8 meters. Therefore, the perimeter is 8m x 4 = 32m. Choice A (16m) is incorrect as it represents only half of the perimeter. Choice B (24m) is incorrect because it is the perimeter of a square with a side length of 6 meters, not 8 meters. Choice D (64m) is incorrect as it represents the area of the square, not the perimeter.
4. Express 2/5 as a decimal.
- A. 0.2
- B. 0.25
- C. 0.4
- D. 2.5
Correct answer: C
Rationale: To express 2/5 as a decimal, you divide the numerator (2) by the denominator (5). 2 รท 5 = 0.4. Choice A (0.2) is the decimal equivalent of 1/5, not 2/5. Choice B (0.25) is the decimal equivalent of 1/4, not 2/5. Choice D (2.5) is not the correct decimal equivalent of 2/5 as it is greater than 1.
5. Jill saved $140 out of the $400 she earned in one month. What percent of her earnings did she save?
- A. 30%
- B. 35%
- C. 40%
- D. 25%
Correct answer: B
Rationale: To calculate the percentage of her earnings that Jill saved, divide the amount saved ($140) by the total earnings ($400) and then multiply by 100 to find the percentage. Therefore, (140/400) * 100 = 35%. Jill saved 35% of her earnings. Choice A (30%) is incorrect because it underestimates the percentage saved. Choice C (40%) is incorrect as it overestimates the percentage saved. Choice D (25%) is incorrect for the same reason. The correct calculation is 140/400 = 0.35 * 100 = 35%.
Similar Questions
Access More Features
HESI A2 Basic
$49/ 30 days
- 3,000 Questions with answers
- 30 days access
HESI A2 Premium
$99/ 90 days
- Actual HESI A2 Questions
- 3,000 questions with answers
- 90 days access