HESI A2
HESI A2 Math Practice Test 2023
1. A man is reading a book with 798 pages. If he reads 2 chapters a day and each chapter has 6 pages, how many days will it take him to finish the book?
- A. 133 days
- B. 399 days
- C. 66.5 days
- D. 75 days
Correct answer: C
Rationale: To find the total number of chapters, divide the total number of pages by the number of pages per chapter: 798 ÷ 6 = 133 chapters. Reading 2 chapters per day means it will take 133 ÷ 2 = 66.5 days. Choice A, 133 days, is incorrect because it miscalculates the days needed to finish the book. Choice B, 399 days, is incorrect as it doesn't consider the number of chapters read per day. Choice D, 75 days, is incorrect as it doesn't account for the total number of chapters in the book.
2. What does 'Ingest' mean?
- A. To chew
- B. To swallow for digestion
- C. To spit out
- D. To vomit
Correct answer: B
Rationale: The correct answer is B: 'To swallow for digestion.' Ingest means to take food, drink, or another substance into the body by swallowing it. Choice A, 'To chew,' is incorrect as chewing is the act of breaking down food with the teeth. Choice C, 'To spit out,' is incorrect as it is the opposite of ingesting, involving expelling something from the mouth. Choice D, 'To vomit,' is also incorrect as vomiting is forcibly expelling the contents of the stomach through the mouth, which is the opposite of ingesting.
3. A farmer has 240 acres under cultivation at the cost of $188.99 per acre. If he averages a yield of 60 bushels per acre, what profit is expected if the price per bushel is $5.67?
- A. $36,290.40
- B. $45,357.60
- C. $81,648
- D. $44,000
Correct answer: A
Rationale: To calculate the profit, first find the total revenue: 240 acres × 60 bushels/acre × $5.67/bushel = $81,648. Then, calculate the total cost: 240 acres × $188.99/acre = $45,357.60. Finally, subtract the cost from the revenue to find the profit: $81,648 - $45,357.60 = $36,290.40. Therefore, the expected profit is $36,290.40. Choice B, $45,357.60, is the total cost, not the profit. Choice C, $81,648, is the total revenue, not the profit. Choice D, $44,000, is an arbitrary figure and not related to the calculations provided. Thus, the correct answer is $36,290.40.
4. Which might be a good title for this passage about Barefoot Running?
- A. Everyone Should Run Barefoot
- B. How to Prevent Running Injuries
- C. Modern Road Surfaces Versus Barefoot Running
- D. The Debate over Barefoot Running
Correct answer: D
Rationale: The title 'The Debate over Barefoot Running' captures the main discussion in the passage.
5. You have orders to administer 20 mg of a certain medication to a patient. The medication is stored at a concentration of 4 mg per 5-mL dose. How many milliliters will need to be administered?
- A. 30 mL
- B. 25 mL
- C. 20 mL
- D. 15 mL
Correct answer: B
Rationale: To administer 20 mg of the medication, you would need 25 mL. This calculation is derived from the concentration of 4 mg per 5 mL. By setting up a proportion, you can determine that for 20 mg, 25 mL must be administered as follows: (20 mg / 4 mg) = (x mL / 5 mL). Solving for x results in x = 25 mL. Choice A is incorrect because it miscalculates the proportion. Choices C and D are incorrect as they do not account for the correct concentration of the medication.
Similar Questions
Access More Features
HESI A2 Basic
$49/ 30 days
- 3,000 Questions with answers
- 30 days access
HESI A2 Premium
$99/ 90 days
- Actual HESI A2 Questions
- 3,000 questions with answers
- 90 days access