HESI A2
HESI A2 Math Practice Test 2023
1. What is 80% of $500?
- A. $425
- B. $450
- C. $350
- D. $400
Correct answer: D
Rationale: To find 80% of $500, you multiply 0.8 by 500. Therefore, 0.8 x 500 = $400. This means that option D, $400, is the correct answer. Option A, $425, is incorrect because it is higher than the calculated value. Option B, $450, is also higher than the correct answer. Option C, $350, is lower than the calculated value. Hence, the correct answer is D, $400.
2. How many liters are there in 2,500 milliliters?
- A. 2.5 liters
- B. 25 liters
- C. 250 liters
- D. 25,000 liters
Correct answer: A
Rationale: There are 1,000 milliliters in a liter. To convert 2,500 milliliters to liters, you divide by 1,000: 2,500 milliliters / 1,000 = 2.5 liters. Therefore, choice A, '2.5 liters,' is the correct answer. Choice B, '25 liters,' is incorrect as it would be the result if you mistakenly multiplied instead of dividing. Choice C, '250 liters,' is incorrect as it is 100 times the correct answer. Choice D, '25,000 liters,' is significantly higher and not a conversion error but an order of magnitude error.
3. Which of the following percentages is equal to 0.45?
- A. 4.5%
- B. 0.045%
- C. 0.45%
- D. 45%
Correct answer: D
Rationale: To convert 0.45 to a percentage, you multiply by 100: 0.45 × 100 = 45%. Therefore, the correct answer is D. 45%. Choice A, 4.5%, is incorrect. This percentage would be equal to 0.045, not 0.45. Choice B, 0.045%, is also incorrect. It represents 0.045, not 0.45. Choice C, 0.45%, is very close to the correct answer but actually represents 0.0045, not 0.45.
4. A farmer has 240 acres under cultivation at the cost of $188.99 per acre. If he averages a yield of 60 bushels per acre, what profit is expected if the price per bushel is $5.67?
- A. $36,290.40
- B. $45,357.60
- C. $81,648
- D. $44,000
Correct answer: A
Rationale: To calculate the profit, first find the total revenue: 240 acres × 60 bushels/acre × $5.67/bushel = $81,648. Then, calculate the total cost: 240 acres × $188.99/acre = $45,357.60. Finally, subtract the cost from the revenue to find the profit: $81,648 - $45,357.60 = $36,290.40. Therefore, the expected profit is $36,290.40. Choice B, $45,357.60, is the total cost, not the profit. Choice C, $81,648, is the total revenue, not the profit. Choice D, $44,000, is an arbitrary figure and not related to the calculations provided. Thus, the correct answer is $36,290.40.
5. What is the result of dividing 2,032 by 25?
- A. 91 r3
- B. 81 r28
- C. 81 r7
- D. 9 r3
Correct answer: C
Rationale: When dividing 2,032 by 25, you find that 25 goes into 2,032 a total of 81 times without exceeding it. The remainder is 7, not 28 as stated in choice B. This is because 25 * 81 = 2,025, leaving a difference of 7, not 28. Choice A and D are incorrect because they do not correctly represent the division result of 2,032 by 25.
Similar Questions
Access More Features
HESI A2 Basic
$49/ 30 days
- 3,000 Questions with answers
- 30 days access
HESI A2 Premium
$99/ 90 days
- Actual HESI A2 Questions
- 3,000 questions with answers
- 90 days access