HESI A2
HESI A2 Math Practice Test 2023
1. Solve for x: 5x + 10 = 20.
- A. 4
- B. 2
- C. 5
- D. 7
Correct answer: A
Rationale: To solve the equation 5x + 10 = 20, first subtract 10 from both sides to isolate the term with x: 5x = 10. Then, divide by 5 on both sides to find the value of x: x = 2. Therefore, the correct answer is A. Choice B is incorrect because x is not equal to 2 but 4. Choice C is incorrect as x is not equal to 5. Choice D is incorrect as x is not equal to 7.
2. A plan for a barn is drawn on a 1:30 scale. If the width of a barn door on the plan measures 3 inches, what is the actual width of the finished door?
- A. 90 inches
- B. 10 feet
- C. 9 feet
- D. 7.5 feet
Correct answer: B
Rationale: The scale of 1:30 means that 1 inch on the plan represents 30 inches in actual size. If the width of the barn door on the plan is 3 inches, the actual width is calculated by multiplying 3 inches by the scale factor (30), giving 90 inches. To convert inches to feet, divide by 12 (since 12 inches = 1 foot), resulting in 90 inches รท 12 = 7.5 feet. Therefore, the correct answer is 10 feet (option B), not 7.5 feet. Option A (90 inches) is the result before converting to feet, option C (9 feet) is the incorrect conversion if the initial calculation was done correctly, and option D (7.5 feet) is the incorrect conversion of the initial calculation.
3. Chun Mei earns a 5% commission on each appliance she sells. If she sells a washer for $749 and a dryer for $689, what will her commission be?
- A. $37.45
- B. $71.90
- C. $149.80
- D. $287.60
Correct answer: B
Rationale: To calculate Chun Mei's commission, we first find the total sales amount by adding the prices of the washer and dryer: $749 + $689 = $1438. Next, we calculate her 5% commission on this total sales amount: 0.05 * $1438 = $71.90. Therefore, Chun Mei's commission for selling both appliances will be $71.90. Choice B, $71.90, is the correct answer. Choices A, C, and D are incorrect as they do not reflect the accurate calculation of Chun Mei's commission based on the given scenario.
4. A table top has dimensions of 75cm by 50cm. What is its perimeter if opposite sides are equal?
- A. 125cm
- B. 150cm
- C. 200cm
- D. 50cm
Correct answer: B
Rationale: Rationale: - Given that the table top has dimensions of 75cm by 50cm. - Since opposite sides are equal, the table top can be divided into two pairs of equal sides: 75cm and 50cm. - To find the perimeter, we add up all four sides: 75cm + 50cm + 75cm + 50cm = 250cm. - However, since opposite sides are equal, we only need to consider two sides: 75cm + 50cm = 125cm. - Therefore, the perimeter of the table top is 125cm + 125cm = 150cm. - Hence, the correct answer is B) 150cm.
5. Stu purchased a set of 6 cups and 6 plates at a garage sale. The cups were 25 cents each, and the plates were 75 cents each. If Stu paid with a $10 bill, how much change was he owed?
- A. $4
- B. $4.50
- C. $5
- D. $5.50
Correct answer: C
Rationale: Stu purchased 6 cups at 25 cents each, totaling $1.50 (6 cups x $0.25 = $1.50). He also bought 6 plates at 75 cents each, totaling $4.50 (6 plates x $0.75 = $4.50). Therefore, the total cost of the cups and plates is $1.50 + $4.50 = $6. Stu paid with a $10 bill, so the change he was owed is $10 - $6 = $4. Stu was owed $4 in change. The correct answer is $5, not $4 as he was owed that amount. Option A, $4, is incorrect as it miscalculates the change amount. Option B, $4.50, is incorrect as it does not consider the correct total cost. Option D, $5.50, is incorrect as it overestimates the change Stu was owed.
Similar Questions
Access More Features
HESI A2 Basic
$49/ 30 days
- 3,000 Questions with answers
- 30 days access
HESI A2 Premium
$99/ 90 days
- Actual HESI A2 Questions
- 3,000 questions with answers
- 90 days access