HESI A2
HESI A2 Math Practice
1. Convert 2/5 to a decimal.
- A. 0.5
- B. 0.25
- C. 0.4
- D. 0.5
Correct answer: C
Rationale: To convert 2/5 to a decimal, you divide the numerator (2) by the denominator (5): 2 ÷ 5 = 0.4. Therefore, the correct decimal representation of 2/5 is 0.4. Choice A (0.5) is incorrect because it represents 1/2, not 2/5. Choice B (0.25) is incorrect as it represents 1/4, not 2/5. Choice D (0.5) is incorrect as it also represents 1/2, not 2/5.
2. Multiply: 32 × 5 and express the result in decimal form.
- A. 0.0016
- B. 0.016
- C. 0.16
- D. 1.6
Correct answer: D
Rationale: To find the product of 32 and 5, you simply multiply the two numbers: 32 × 5 = 160. Therefore, when expressed in decimal form, the answer is 1.6. Choices A, B, and C are incorrect as they do not represent the correct multiplication result in decimal form. Choice A is way too small, choice B is also too small, and choice C is close but still not the correct result.
3. What is 20% of 2?
- A. 0.4
- B. 0.2
- C. 0.3
- D. 0.1
Correct answer: A
Rationale: To find 20% of a number, you multiply the number by 0.20. In this case, 0.20 * 2 = 0.4. Therefore, 0.4 is 20% of 2. Choice A (0.4) is correct. Choice B (0.2) is incorrect because it represents 10% of 2, not 20%. Choice C (0.3) is incorrect as it is not the result of calculating 20% of 2. Choice D (0.1) is incorrect as it represents 5% of 2, not 20%.
4. The physician ordered 16 mg of Ibuprofen per kg of body weight; on hand are 80 mg tablets. The child weighs 15 kg. How many tablets will you give?
- A. 3 tablets
- B. 2 tablets
- C. 1 tablet
- D. 2.5 tablets
Correct answer: B
Rationale: To calculate the total dose required for the child, multiply the child's weight (15 kg) by the prescribed dose per kg (16 mg/kg): 15 kg * 16 mg/kg = 240 mg. Next, determine how many tablets are needed to reach this total dose: 240 mg / 80 mg per tablet = 3 tablets. However, since you cannot give a fraction of a tablet, the correct answer is 2 tablets. Choice A is incorrect because it miscalculates the number of tablets needed. Choice C is incorrect because only 1 tablet is not sufficient to reach the required dose. Choice D is incorrect because you cannot give a partial tablet, so it has to be rounded down to the nearest whole tablet.
5. A hospital day staff consists of 25 registered nurses, 75 unlicensed assistants, five phlebotomists, six receptionists and office staff, and 45 physicians. One summer day the staff was at only 68% strength. How many people were working that day?
- A. 106 people
- B. 100 people
- C. 110 people
- D. 120 people
Correct answer: A
Rationale: To find the total number of staff members, sum up the different roles: 25 (nurses) + 75 (assistants) + 5 (phlebotomists) + 6 (office staff) + 45 (physicians) = 156 total staff. Then, calculate 68% of the total staff: 156 × 0.68 = 106.08, which is approximately 106 people. Therefore, 106 people were working that day. Choice A is correct. Choices B, C, and D are incorrect as they do not reflect the accurate calculation based on the given information.
Similar Questions
Access More Features
HESI A2 Basic
$49/ 30 days
- 3,000 Questions with answers
- 30 days access
HESI A2 Premium
$99/ 90 days
- Actual HESI A2 Questions
- 3,000 questions with answers
- 90 days access